Belajar dari Opa Bandura

 

Berikut ini adalah beberapa quotes dari Albert Bandura, beliau adalah salah satu tokoh Psikologi yang banyak membahas tentang Social Learning Theory, salah satu konsepnya yang terkenal adalah mengenai self-efficacy, yang artinya kurang lebih : seberapa yakin kita akan kemampuan diri kita sendiri dalam mengatasi suatu hal / meraih keinginan2 kita.

Gue terus terang nggak begitu tertarik awalnya sama Bandura, berhubung gue adalah pecinta psikoanalisa sejati, nah si Opa Bandura ini jelas sangat revolusioner (ya iya lah yaa..), tapi pas baca salah satu jurnalnya, suprisingly, gue nemu beberapa quotes yang sangat encouraging dan hmm yg bener juga yaaa-mode on, gitu (tapi butuh tekad hati yang kuat untuk bisa memenuhi sabda si Opa). Berikut beberapa akan gue share disini, biar ada dokumentasinya. hihi.

People’s self-efficacy beliefs determine their level of motivation, as reflected in how much effort they will exert in an endeavor and how long they will persevere in the face of obstacles. The stronger the belief in their capabilities, the greater and more persistent are their efforts.

When faced with difficulties, people who are beset by self-doubts about their capabilities slacken their efforts or abort their attempts prematurely and quickly settle for mediocre solutions, whereas those who have a strong belief in their capabilities exert greater effort to master the challenge.

The more efficacious people judge themselves to be, the wider range of career options they consider appropriate and the better they prepare themselves educationally for different occupational pursuits. Self-limitation of career development arises more from perceived self-inefficacy than from actual inability.

Those who are assured of their capabilities heighten their level of effort and perseverance, whereas those who are beset by self-doubts about their capabilities are easily dissuaded by failure.

If people experience only easy successes, they come to expect quick results & their sense of efficacy is easily undermined by failure. Some setbacks & difficulties in human pursuits serves as useful purpose in teaching that success usually requires sustained effort

Intinya :

  1. Kalo kita punya keyakinan dalam diri kita, maka kita pasti bisa mengatasi kesulitan yang ada. Semakin besar yakinnya, semakin bisa mengatasi kesulitan yang juga besar.
  2. Nggak ada sukses yang gampang. Semua butuh usaha (yang keras dan berkesinambungan, tentunya).
  3. Kita bisa jadi apa aja yang kita mau, karena kalau kita punya keyakinan kalo kita bisa jadi apa aja, maka (tanpa kita sadari), sebenernya kita udah prepare diri kita untuk belajar dan mencari cara apapun  menuju apa yg kita mau itu.

Lumayan kan nih buat dibaca2 kalau lagi kehilangan motivasi 🙂

Dikutip dari :
Bandura, A (1989). Human Agency in Social Cognitive Theory. Stanford University : American Psychological Association. 22, 1175-1184


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s